Gulvafslibning og efterbehandling – når gulvet er blevet slidt og grimt

16 april 2020
Astrid Pedersen

Fik du i sin tid anlagt et sæbe behandlet gulv – og fortryder du nu din beslutning? Så er du ikke alene.

Sæbe behandlet træværk er måske nok en af det smukkeste og lækreste former for gulv belægning der findes. Men samtidig er et sæbe behandlet gulv utroligt sart – og meget krævende, når det handler om pleje og vedligeholdelse. Mindst én gang om ugen skal gulvbrædderne skures grundigt med sæbe spåner for at bevare den hinde af fed sæbe, som blev skrubbet ned i gulvets overfladiske fibre ved seneste behandling.

De ugentlige vaske styrker og forstærker hinden, som giver gulvet dens silkematte overflade og det smukke, hvidlige skær. Dette er en tidskrævende og slidsom proces – og forsømmes blot et par gulvvaske, vil tegn på slitage hurtigt begynde at vise sig i træværkets overflade. Grålige slidspor af nedtrådt støv og snavs vil markere de steder hvor gulvet hyppigst betrædes.

Den indtørrede overflade, som ikke længere er beskyttet af sæbe hinden, vil suge spildte væsker til sig som en anden svamp. Og samtidig vil træværket få en irriterende tendens til at danne splinter, som flåt strømper og sokker til trevler, og huden på fødderne til blods.

Hvordan får jeg mit trægulv pænt igen?

Når dit sæbe behandlede gulv har nået dette stadie af slitage, bør du tilkalde en gulvsliber. Der er nemlig ikke andet at gøre end at slibe overfladen af, og behandle denne på ny, hvis gulvet atter skal være jævnt og ensartet i overfladen. En dygtig gulvmand vil i løbet af få timer kunne få dit gulv til at stråle på ny. Og skulle du være træt af at skulle udføre den ugentlige gulv vask, kan du vælge en forseglende behandling med hvid lak frem for en sæbe behandling efterfølgende.

Du kan læse mere, og få et tilbud på gulvafslibning, på https://gulvkanonen.dk/gulvafslibning-fredericia/ 

Flere Nyheder